Porady

Panele podłogowe w kuchni — czy warto?

Panele podłogowe w kuchni — czy warto?

Ciepło i ponadczasowy design paneli podłogowych to najczęstsze argumenty przemawiające za tym, by ten rodzaj podłogi był obecny także w kuchni i łazience. Jeszcze kilka lat temu stanowczo odradzano to rozwiązanie. Co się zmieniło i dlaczego panele w kuchni także mogą sprawdzić się świetnie? Wyjaśniamy!

Po co zastępować płytki ceramiczne panelami podłogowymi?

Płytki ceramiczne bez wątpienia mają mnóstwo zalet i pięknie prezentują się w pomieszczeniach domowych, na przykład w kuchni czy łazience. Czasami jednak mamy ochotę na coś innego, bardziej przytulnego i zaskakującego. Panele podłogowe są świetnym wyborem na przykład w mieszkaniach, gdzie salon jest połączony z kuchennym aneksem. Jednolita podłoga optycznie powiększa wnętrze i sprawia, że mieszkanie wydaje się czyste i niezagracone.

Panele podłogowe w kuchni są wybierane także przez rodziny z dziećmi. Ciepłe panele zamiast zimnych płytek to większy komfort, zwłaszcza w domach i mieszkaniach, gdzie nie ma ogrzewania podłogowego. Co więcej, panele drewnopodobne lub piękna podłoga z prawdziwego drewna kojarzą się z luksusem i naturą, a do tego mieszczą się w ścisłych trendach ostatnich lat.

Więcej na temat aktualnych trendów przeczytasz we wpisie: Najnowsze trendy w panelach podłogowych: przewodnik po sezonie 2023.

Jakie panele podłogowe wybrać do kuchni?

Kuchnia to miejsce, gdzie może występować wilgoć, a ryzyko zalania podłogi jest większe. Panele podłogowe o wysokiej odporności na wilgoć będą idealnym wyborem. Zwróć uwagę na panele laminowane, które mają wodoodporną powłokę ochronną i przy okazji są dzięki temu proste w czyszczeniu.

Do kuchni poleca się także panele podłogowe odporne na ścieranie (klasyfikacja AC3 lub wyższa dla paneli laminowanych). Dzięki temu intensywne użytkowanie i ruch nie zaszkodzą gładkiej i estetycznej powierzchni paneli.

Oprócz dwóch najważniejszych czynników przy wyborze paneli podłogowych do kuchni warto zwracać uwagę również na design, trwałość, akustykę i sposób montażu. Ostatni i równie ważny jest podkład pod panele, który podnosi komfort użytkowania.

Wady i zalety paneli w kuchni

Do największych zalet paneli podłogowych w kuchni zaliczamy ich estetykę oraz możliwość tworzenia wyjątkowego, ciepłego klimatu. Dobrej jakości panele będą rozwiązaniem dla długie lata. Co najlepsze, panele są łatwe w czyszczeniu i nie wymagają troski o fugi, które potrafią brudzić się w szalonym tempie. Z drugiej strony panele o najwyższych parametrach odporności mogą być rozwiązaniem droższym od alternatywy w postaci płytek ceramicznych. Dodatkowo panele łatwiej jest uszkodzić, na przykład przesuwając meble, czy niechcący upuszczając przedmioty. Gdy uszkodzeniu ulegnie jedna płytka, można ją wymienić. W przypadku paneli konieczna jest wymiana całej podłogi.

Czy wobec tego panele w kuchni to dobry wybór? Tak, zwłaszcza jeśli znamy swoje przyzwyczajenia i wiemy, jak dbać o nieco delikatniejszą podłogę. Panele podłogowe mogą nie zdać egzaminu jedynie w pomieszczeniach mocno eksploatowanych, z bardzo dużym natężeniem ruchu.

Similar Posts